* Výcvik ve FLASHOVER kontejneru *

03.06.2015 07:52

Ve čtvrtek 28.5.2015 se naše jednotka společně s JSDH Moravany zúčastnila výcviku ve FLASHOVER kontejneru v Hamrech u Prostějova. O co vlastně jde?

Flashover kontejner (trenažér) je soubor prvků sestavených do systému, který dovoluje simulovat reálné podmínky při požáru v uzavřeném prostoru. Jde o systém sestavený z běžných ISO kontejnerů (12m, 6m), ve kterých mohou jednotky PO nacvičit taktiku a vedení zásahu při požárech v podmínkách celkového vzplanutí.

V obecném smyslu se jedná o zkušebně výcvikový systém, který je určen:

  • k výcviku a ověřování schopnosti hasiče efektivně a bezpečně pracovat v předem definovaných podmínkách,
  • k praktickému ověření závěrů teoretického zkoumání dynamických požárních jevů
  • k ověřování technický nebo taktických parametrů věcných prostředků požární ochrany a taktických postupů.

Jedná se tedy o speciální zařízení, které umožňuje navodit jevy, čekající na hasiče při hašení požárů v uzavřených prostorech.

Hasiči se při hašení požárů setkávají s celou řadou nebezpečí. V podstatě při každém požáru jim, podle toho co a kde hoří, hrozí popálení, intoxikace, opaření, fyzické a psychické vyčerpání, pád, poleptání, udušení, úraz elektrickým proudem, výbuch, zřícení konstrukcí a mnoho dalších nebezpečí.
Mimo tato častá a všeobecně známá nebezpečí mohou být hasiči a záchranáři ohroženi i jevy, které se vyskytují sice zřídkakdy, ale zato jsou o to intenzivnější a tím nebezpečné. Obecně je možno tyto jevy označit termínem nelineární průběh rozvoje požáru.

Konkrétně se jedná o tyto tři jevy:

  • Rollover  - Žíhavé plameny
  • Flashover - Náhlé vzplanutí plynů v celém prostoru
  • Backdraft - Explozivní hoření

 

Fotogalerii z celého výcviku najdete ZDE.

 

Zdroj: www.flashover.cz, www.sdh-ceskydub.cz

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.